Tazminat davasında zarar gören kişinin zarara katkı payı var ise buna müterafik kusur denmektedir. Müterafik kelimesinin kökeni Osmanlıcadan günümüze kadar gelmektedir. Günümüz Türkçesi ile ‘’birlikte’’ anlamına gelmektedir. Türk borçlar kanunun 52. Maddesinde düzenlenmektedir. Buna göre zarar gören kişinin, zararın meydana gelmesinde veya netice itibari ile zararın artmasında kusuru bulunması durumunda hâkim tazminat miktarında indirim yapabilmektedir. Bu durumda hâkim, tazminata hükmetmeyebilmektedir. Kişinin dürüst olmamasından kaynaklanan ve araştırmalar sonucu hükmün bu yönde verilmesi, müterafik kusur olarak görülmektedir. Eğer ki bu durum kanıtlanırsa iki tarafın da kusurlu bulunacağı bir durum oluşmaktadır. Kişi adaleti yanıltmaktan kaçınmalı ve dürüstlükten şaşmamalıdır.
Trafik Kazası Avukatı Ücretleri Ne Kadar?
Trafik kazası avukatı ücretleri konusundan bahsedecek olursak şayet, tutulan avukata göre ücretler değişmektedir. Avukatlar müvekkillerinden dava kazanıldığı takdirde %25 talepte buluna bilir. Bunun haricinde ise talep ettiği para miktarı müvekkili ile anlaşmasına göre değişkenlik göstermektedir. Çevreniz tavsiyesi veya kendi araştırmalarınız sonucu bütçenize, kendinize en uygun avukatı bulabilmeniz mümkündür. Ardından dava sürecini avukatınız ile birlikte adımlar atarak ilerletebilirsiniz. Bu süreçte davanızın olumlu sonuçlanması için adaleti yanıltmayarak dürüst ve içten olmalısınız. Doğruluğun, dürüstlüğün her daim kazandığı adalette, doğruluktan ve dürüstlükten şaşmamak gerekmektedir. İzlenmesi gereken en doğru yol bu şekilde olmaktadır. Sizlerde kendinize uygun avukatı bularak dava sürecini birlikte tamamlaya bilirsiniz.
Müterafik Kusur İndirimi Yapılması Mümkün Mü?
Müterafik kusur indirimi yapılabilmesi elbette ki mümkündür. Böyle bir indiriminin yapılmasını istiyor iseniz şayet, zarar gören kişinin de kusuru olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Kaza anında tek suçlu yok ise davada kusur paylaşılarak dava görülmektedir. İki tarafında kusurlu görüldüğü davada davalı tarafın ödeyeceği bedel indirilebilmektedir. Ya da hiç ödenmemesi türünde karar alınabilmektedir. Bunun için avukatınız ile görüşme sağlanabilmektedir. Yeterli bilgiler verildikten sonra avukatınız belgeleri toparlayarak dava günü hâkime sunarak müterafik kusur indirimi sağlayabilmektesiniz. Tüm dava süreceğini değiştirebileceğiniz müterafik kusur indirimi iki tarafı kusurlu bularak davayı düşürmektedir. Detaylı anayasa bilgilerini avukatınız ile görüşme sağlayarak öğrenebilirsiniz. Anayasa kurallarına göre hareket ederek dava sürecini değiştirebilmeniz mümkündür.