Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır

Araç değer kaybı başvurusu, yıllardır en çok merak edilen konular arasında yer alır. Çünkü her gün, binlerce araç trafik kazasına neden olmaktadır. Kazaların yaygın olmasına bağlı olarak alınan önlemler vardır. Trafik sigortası, bu önlemlerden biridir. Hasar, karşı tarafın sigorta şirketi ya da kasko tarafından karşılanır.

Trafik kazalarında değer kaybı, yüksek tutarlar ödenmemesi amacıyla göz ardı edilir. Bu da araç sahibinin maddi olarak zarara uğramasına neden olur. Araç sahipleri, zarara uğramamak için araç değer kaybını muhakkak yaptırmalıdır.

Şartları Nelerdir?

Araç değer kaybının alınması için bazı şartlar vardır. Bu şartlar:

  • Kazada araç sahibinin hiçbir suçu olmamalıdır. Araç sahibi, %1 kusurlu olsa dahi araç değer kaybı yapılamaz.
  • Kazanın olduğu tarih, 2 yılı geçmemelidir.
  • Araç, hurdaya çıkmamış olmalıdır.
  • Aracın yaşı, en fazla 36 olmalıdır.

Bu şartların hepsi oluyorsa, araç değer kaybı yapılabilir. Aksi durumda bu hakkı talep etmeniz mümkün değildir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Araç Değer Kaybı Başvurusu

Trafik kazası sonrası araç değer kaybı başvurusu, mağduriyetlerin giderilmesi adına oldukça önemlidir. Araç değer kaybı, karşı tarafın sürücüsünden ya da sigorta şirketinden talep edilir. Başvuru sırasında değer kaydının alınması için icra takibi yapılmalıdır. Bunun için ise Sigorta Tahkim Komisyonu’na gidilmelidir. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava da açabilirsiniz.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na gidildiğinde kontrol, Sigorta Hukuku uzmanları tarafından yapılır. Uzmanlar, uyuşmazlıkları doğru bir karara bağlar. Kontroller işinde uzman kişilerce yapıldığı için mahkeme kararı gibi kabul görür. Komisyonun verdiği karara itiraz hakkı vardır. Ancak bunun için verilen kararın, 5.000 TL üzerinde olması gerekir.

Araç değer kaybı başvurusu ve hesaplamaları, görüldüğü gibi ciddi titizlik ve detay isteyen bir iştir. Bu yüzden mağduriyet yaşayan kişiler, profesyonel avukatlık desteği almalıdır. Çünkü genellikle zararı sigorta şirketleri öder. Sigorta şirketleri de fazla tutar ödememek için kendi çapında anlaşma yapmaya çalışır. Yapılan anlaşma, kişinin mağduriyetini gidermeyeceği için daha çok zarara uğramasına neden olur. Bu yüzden trafik kazaları sonrasında hemen hukuksal sürecin başlatılması gerekir. Ayrıca hukuksal sürecin iyi ilerlemesi için avukat desteği alınmalıdır.

Leave A Reply