Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama

Trafik kazası tazminat hesaplama işlemleri için öncelikle trafik kazasının ne olduğu bilinmelidir. Araçlar hareket halindeyken birçok nedene bağlı olarak bir yere çarpar. Bu; yaya, nesne ya da farklı bir araç olabilir. Trafik kazaları, hafife alınabilecek bir durum değildir çünkü kaza sonucunda yaralanmalar, maddi kayıplar ve ölümler olmaktadır.

Böyle bir durumda yapılması gereken, tazminat davası açmaktır. Dava ile maddi kayıpların giderilmesi için tazminat almak mümkündür. Alınacak tazminat için bazı noktalar büyük bir etken olur. Bu yüzden tazminat fiyatları, kazaya göre değişkenlik gösterir. Trafik kazası tazminat hesaplamalarında öncelikle sigorta poliçesi esas alınır. Çünkü sigorta poliçesinde, sigorta şirketiyle yapılan anlaşma detayları yazar. Bu detaylara göre sigorta şirketi bir ödeme yapar. Sigorta poliçesi göz ardı edildiğinde sigorta şirketi az ödeme yapmaya çalışır. Davacı ile özel anlaşmalar yaparak tazminat davasını açtırmaz.

Mağduriyetin çoğalmaması için sigorta şirketleri ya da başka kurumlarla değil uzman avukatlarla çalışılmalıdır.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Trafik Kazası Avukatı

Trafik kazası tazminat hesaplama için bazı noktalara dikkat etmeliyiz. Bunları örnekle anlatmak gerekirse; kaza sonucunda mağduriyet yaşayan kişinin, zarar oranı %40 olsun. Mağdur kişinin kaza sırasında kusuru ise %30 varsayılsın. Yaşının 30 olduğu ve maaşının da 5 bin TL olduğu düşünülsün. Kaza için tazminat hesaplaması yapılırken ilk maaş dikkate alınır. Mağdur kişinin kazadaki kusuru, maaştan düşer. Hesaplanan miktar, zarar oranı ile çarpılarak mağdur kişinin 621600 TL maddi tazminat hakkı ortaya çıkar. Hesaplamaya pasif çalışma hakkı da muhakkak eklenir. 30 yaşındaki kişinin pasif çalışma hakkı 7 yıldır.

Tazminat Davalarında Avukatlık Desteği Neden Önemlidir?

Trafik kazası tazminat hesaplama işlemlerinde avukatlık desteği de düşünülmelidir. Örnekte olduğu gibi çıkan tutarları, sigorta şirketleri ödemek istemez. Buna bağlı olarak kendi çaplarında mağdur kişiyle anlaşma yapar. Anlaşmaya göre sigorta şirketi daha az tutar öder. Böyle bir durum yaşamamak için muhakkak profesyonel avukatlık desteği alınmalıdır. Ayrıca kaza sonrası vakit kaybetmeden tazminat davası açılmalıdır. Aksi durumda dava açma şansını kaybetme ihtimali ortaya çıkar ve tazminat kazanma şansı kalmaz.

Leave A Reply